Borsodi Műhely Kft.

„Hosszú távon azok a kkv-k lesznek versenyképesek és azoknak lesz töretlen a fejlődésük, akik speciális termékeket vagy szolgáltatásokat képesek a piacon tartani." - Horváthné Borsodi Mónika, a Borsodi Műhely ügyvezető igazgatója

A Borsodi Műhely Kft. alapítása óta egy innováció alapú vállalat, amely már 1981 óta foglalkozik fejlesztésekkel.


Interjú Horváthné Borsodi Mónikával, a Borsodi Műhely Kft. ügyvezető igazgatójával.

Mióta és milyen formában van jelen a K+F+I tevékenység a Borsodi Műhely életében?

A Borsodi Műhely Kft. alapítása óta egy innováció alapú vállalat, ilyen vonatkozásban tehát már 1981 óta foglalkozunk fejlesztésekkel. Igazán komoly projektekben viszont 2004-től veszünk részt. Először a győri Széchenyi István Egyetemmel közös konzorciumban foglalkoztunk forgácsolási kutatásokkal, 2008-tól pedig már különálló részlegünk van a kutatás-fejlesztésre, ahol önálló termékeket, elsősorban megmunkáló berendezéseket, gépeket konstruálunk és juttatunk piacra különböző ipari partnereknél az autóipartól, az elektronikai iparon át az egészségügyig.

Mi ösztönözte a céget a fejlesztési, innovációs tevékenység bevezetésére?

Külföldi tanulmányútjaink során úgy láttuk, hogy a fejlesztésben különösen nagy piaci potenciál van, és azok a gazdaságok, amelyek erre nagy hangsúlyt fektetnek, piacvezetőek. Így mi is úgy gondoltuk, hogy ezen az Európában ismert piaci résen van mit keresnünk, és mivel a napi működésünkben a folyamatos innováció jelen van, így csak egy lépés volt a K+F részleg kialakítása.

Milyen előnyöket élvez a cég, amióta az innovációba invesztál?

Vállalati kultúránkba beépült a folyamatos fejlesztés, fejlődés szemlélete, így munkatársaink számára a piaci igényekre való gyors és pontos reagálás nem probléma. Megoldásaink partnereink számára olyanok, amelyekkel saját működésüket tehetik hatékonyabbá, minőségileg jobbá. Ezáltal cégünk növekedési potenciálja igen magas, jövőképünk megalapozott és versenyképességünk világviszonylatban is kiemelkedő.

Milyen buktatói, nehézségei lehetnek egy - egy fejlesztési projekt bevezetésének?

Egy-egy fejlesztés során az egyik legfontosabb lépés az előkészítés. A jól átgondolt és megtervezett költségvetés és megvalósítási időterv komoly segítség, ezek hiánya viszont alapvetően tudja befolyásolni a projekt kimenetelét, az esetek túlnyomó részében negatív irányban. Az időbeni elcsúszás pénzben kifejezhető károkat okoz, míg a nem megfelelő műszaki előtervek a teljes konstrukciót vihetik rossz irányba. Kiemelt szerepe van a projektek során az irányításban azoknak, akik a teljes fejlesztési és megvalósítási folyamattal tisztában vannak és bármely felmerülő probléma esetén képesek a beavatkozásra, legyen szó akár műszaki problémáról vagy akár személyi kérdésekről. Ezen pontok megtalálása, kialakítása, elfogadtatása a legkomolyabb nehézség.

Milyen javaslatokkal, tanácsokkal szolgálna azon hazai kkv-knak, amelyeknek még nincs ilyen jellegű tevékenysége?

Úgy ítéljük meg, hogy az innováció a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások alapja. Hosszú távon azok a kkv-k lesznek versenyképesek, és azoknak lesz töretlen a fejlődésük, akik speciális termékeket vagy szolgáltatásokat képesek a piacon tartani. Olyan termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyek megkülönböztetik őket másoktól, partereik számára pedig plusz hozzáadott értékkel bírnak. Ahhoz, hogy ilyen termékeket legyenek képesek előállítani nélkülözhetetlen az innováció és a kutatás-fejlesztés. Természetesen szükséges partnerek bevonása is, hogy a fejlesztés ne öncélúan történjen, hanem valós piaci igényre adjon választ, másrészről a kutatás során a tudás bevonása is elengedhetetlen. Ezért szükséges a kapcsolatrendszer kialakítása egyetemekkel, kutató intézetekkel és piaci partnerekkel – beszállítókkal, vevőkkel.