Eltec Group

„A fejlődésben van a jövő, mert aki megáll, az rozsdásodik. A hatékonyság javítása egyfajta kényszer, hiszen a piac folyamatosan, minden szektorban bővül, új versenytársak lépnek a színre, akik nem restek költeni a fejlesztésekre. Hiába van valaki vezető pozícióban, aki elkényelmesedik az bizony lemarad." - Dömény István, az Eltec Group elnöke

Az Eltec hangsúlyt fektet a folyamatos technológiai fejlődésre saját termékeikben és szolgáltatásaiban öt budapesti mérnökkel akik a helyszínen vannak és képzettek az AutoCAD és ProEngineer adatfájlok valamint a 3D modellezés és termékek fejlesztésének területen.

Interjú Dömény Istvánnal, az Eltec Group elnökével.

Miért nélkülözhetetlen ma egy kkv szempontjából a kutatás-fejlesztési tevékenység?

A fejlődésben van a jövő, mert „aki megáll, az rozsdásodik". A hatékonyság javítása egyfajta kényszer, hiszen a piac folyamatosan, minden szektorban bővül, új versenytársak lépnek a színre, akik nem restek költeni a fejlesztésekre. Hiába van valaki vezető pozícióban, aki elkényelmesedik az bizony lemarad.

Rossz út viszont a hatékonyságot költségcsökkentéssel, akár a dolgozók fizetésének csökkentésével javítani, mert ez csak rövid távon jelenthet megoldást, viszont a piacot ma már az is érdekli, hogy mennyire távlati, jövőbe látó gondolkodású a cég tulajdonosi köre.

Ezért hozta létre az ELTEC a Független Tanácsadói Testületet. Itt a cégvezetőknek, tulajdonosoknak be kell számolni a távlati gazdasági, szociális és egyéb célokról, a tanácsadók pedig ennek ismeretében teszik meg javaslatukat a jövőt tervekről: melyik tervezet biztosítja a cég jövőjét hosszú távon.

Egy cég tulajdonlása, vezetése felelősséggel jár. Le kell mondani a panaszkodásról, mert csak rajtunk múlik a saját jövőnk. Legyünk hatékonyak és teljesítsünk folyamatosan jól. Az ELTEC-nek ez a titka.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a beszállítói piramis csúcsán lévő cégek egyre intenzívebben delegálják az alsó szintek felé az innovációs folyamatokat.

Németországban 2015. áprilisában elindult az Industrie 4.0. Ez a program a gazdasági és termelési folyamatok digitalizálásáról szól, úgy mint gépek közötti kommunikáció, annak sebessége, emberfüggetlen adatátvitel, reporting, folyamatszabályozás. Célja elsősorban a munkafolyamatok automatizált szervezése: ellenőrző, regisztráló, kiértékelő, döntéshozó intelligencia használata.

Ennek egy másik ága a beszállítói lánc szervezése, ami a mai magyarországi kkv-k között még csak esetlegesen, külső nyomásra, így is sokszor csak látszatra valósul meg. Ha sikerülne adaptálni, kevésbé lennének kiszolgáltatott helyzetben a beszállítói lánc legalján elhelyezkedő hazai vállalkozások.

A felsőoktatási intézményeknek, az oktatóknak és a hallgatóknak is elengedhetetlenül szükséges a megfelelő gyakorlat megszerzése, sok kiaknázatlan tudás és szabad kapacitás áll rendelkezésre az oktatók, a technikusok és a hallgatók személyében.

Az ELTEC az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karával kötött szerződést. Sajnos még nincsenek összehangolva a partnerek érdekei. Egyelőre a rendszer még jobban kedvez a nagyobb vállalatoknak, akiknek lehetősége van a duális képzéshez csatlakozni. Egy kis egyszerűsítéssel, célirányos programokkal azonban a helyzet hamar megváltozhat.

Az ELTEC többek között innovációs képességének, illetve a K+F területén elért sikereinek köszönheti elismertségét. Az ELTEC innovatív projektjei példaértékűen hozzájárultak a magyar beszállítói háttér fejlődéséhez.

Köszönjük az elismerést!