Szegedi Egyetem

 

SZTE

1.Milyen járműipari képzések (szakok, szakirányok) vannak az egyetem belül?

Gépészmérnöki, Mechatronikai mérnöki, Műszaki menedzser, Anyagmérnöki, Mérnökinformatikus képzések.
 
2.Milyen szakdolgozati témákat hirdettek a következő államvizsga időszakra?

Kari szinteken meghatározott (Mérnöki Kar és Természettudományi és Informatikai Kar)
 
3.Hány hetes kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesíteni?

4-6 (Természettudományi és Informatikai Kar) héttől 14 hétig (szakonként különböző – Mérnöki Kar)
 
4.Rendeznek e rendszeresen állásbörzét a hallgatóknak? Ha igen, mikor?

Igen, minden évben kétszer, ősszel és tavasszal
 
5.Ki az intézményi kapcsolattartó szakmai gyakorlat tekintetében?

Kötelező szakmai gyakorlat: Kari szintű a kapcsolattartás
Alternatív gyakornoki program és egyéb cégek/szervezetek által meghirdetett gyakornoki programok: SZTE Karrier Iroda
 
6.Van e diákszervezet, ami kifejezetten a szakmai gyakorlati lehetőségek felkutatásával és a hallgatók segítésével foglalkozik?

Nincsen, központi szervezetként az SZTE Karrier Iroda foglalkozik ezzel (ajánlatok közvetítése, szakmai gyakorlati helyek börzéje, leendő gyakornokok felkészítése képzéssel, fejlesztéssel - tréningekkel és tanácsadásokkal (pályatervezés, karrier tanácsadás, próbainterjúk stb.), számukra összeállított kiadványok írásával stb.), illetve a cégekkel való kapcsolattartásban, ahol létezik ilyen, a kari karrier irodák (Mérnöki Kar, Gazdaságtudományi Kar, Állam és Jogtudományi Kar)
 
7.Hogyan tájékoztatják az egyetemek a hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről?

SZTE Karrier Iroda (most fejlesztünk egy a gyakornoki rendszereket integráló honlapot az oktatási igazgatósággal közösen)
Kötelező szakmai gyakorlat: egyelőre a Kari honlapokon és az említett 3 karon a kari karrier irodákon keresztül.
 
8.Milyen feltételeknek kell megfelelnie a szakmai gyakorlati helynek? milyen dokumentumokat (szerződés, befogadó nyilatkozat, támogatási nyilatkozat, stb) kell megkötni a felsőoktatási intézménnyel és milyet a hallgatóval?

Most van folyamatban egy egységes eljárásrend kidolgozása, a feltételrendszer azonban karonként változó (vannak specifikus elemek)!
Dokumentumok: Szerződés, befogadó nyilatkozat, munkanapló/ szakmai beszámoló, teljesítésigazolás, értékelés hallgatói és céges oldalról
 
9.Van-e már valamilyen gyakornoki/szakdolgozat írásra vonatkozó kidolgozott programja az  egyetemnek, amihez a kkv csatlakozni tud?

Gyakornoki igen (SZTE Karrier Iroda – cél, hogy az összes gyakornoki lehetőséget és feltételrendszert az új portálon keresztül közvetítsük a hallgatók felé (kötelező szakmai gyakorlat, alternatív gyakornoki program, cégek gyakornoki programja az ezekhez kapcsolódó dokumentációval és minőségbiztosítással együtt), a szakdolgozat kari hatáskör.
 
10.Van az intézménynek elektronikus felülete, amely alkalmas gyakornoki vagy szakdolgozat témák közvetítésére?

www.sztekarrier.hu, a szakdolgozati témákat fel lehet tenni akár ide is, hogy átláthatóbb legyen, de úgy gondolom, hogy a karok ezt szeretik saját hatáskörben kezelni.